onsdag 12 augusti 2009

Mons Kallentoft: Höstoffer - Bokomdöme

Höstoffer
Av Mons Kallentoft
Natur & Kultur 2009

Detta är tredje delen i Mons Kallentofts årstidsserie om kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor vid Linköpingspolisen. De två tidigare heter Midvinterblod och Sommardöden. Nästa år kan vi följaktligen förvänta oss något med vår i titeln.

Den nyrike Jerry Pettersson blir mördad vid sitt nyinköpta slott Skogså utanför Linköping och Malin Fors fattar misstankar mot de tidigare ägarna, familjen Fågelsjö. Det låter ju lite som ett klassiskt brittiskt arvsdrama, men detta är i första hand inte en kriminalhistoria. Fokus i boken ligger snarare på Malin Fors och hennes alkohol- och relationsproblem.

Många ironiserar över de manliga äldre poliser med vissa alkoholproblem som figurerar i ganska många kriminalromaner. Men Malin Fors är inte gammal och inte man, och hennes alkoholproblem är grava. Hon är socialt missanpassad, kan egentligen inte umgås normalt med någon, vaken kollegor, exman eller sin egen dotter.

De flesta karaktärerna i boken verkar ha någon slags relationsproblem. Detta överskuggar själva kriminalhistorien, som därför blir en sidohistoria. Och det är lika bra för den är en ganska tunn soppa.

Kallentoft använder sig i sina böcker av röster från de döda och av inre andliga röster. Det blir lite för mycket av den varan denna gång, vilket gör boken tråkigare än de tidigare. Även om språket är finstämt, nästan poetiskt emellanåt, så blir helhetsintrycket något förvirrat.

BETYG: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Malin Persson Giolito: Motiv - Bokomdöme

  Motiv Av Malin Persson Giolito Wahlström & Widstrand 2024 ISBN 9789146241591, Inbunden, 316 sidor Efter den monumentala succén med Stö...