söndag 29 november 2009

Tomas Bodström: Rymmaren - Bokomdöme

Rymmaren
Av Tomas Bodström
Norstedts  2008
Här har vi ett typexempel på en bok som aldrig hade getts ut om författaren varit okänd. Men riksdagsledamoten och förre justitieministern Tomas Bodström säljer självklart böcker bara på sitt eget namn.
Historien han målar upp är för all del ganska spännande och hans kunskaper om politik och juridik är naturligtvis gedigna. Detta faktum är det enda som ger boken något läsvärde. Dialog och personbeskrivningar är torftiga, stolpiga och mycket naiva. Karaktärerna i boken känns mer som karikatyrer än som levande människor. Det kan dock vara ganska spännande att försöka gissa vilka personer som har varit Bodströms förebilder till personerna i boken.
Vi får följa poliserna Christian Pedersen och Susanne Dahlgren som utreder det brutala mordet på brottslingen Miro Segovics bror. Han fruktar för sitt liv och försöker också komma mördarna på spåren. En justitieminister figurerar självklart också, och hon blir hårt politiskt trängd. Men bokens huvudperson är nog ändå den unge brottsmålsadvokaten Mattias Berglund vars liv vi får följa mer ingående.
Bodström har kommit ut med en deckare även i år. Jag hoppas att han har lärt sig av misstagen i denna bok och slipat på sina personbeskrivningar, dialog och beskrivningar av karaktärernas privatliv.
BETYG: 1 tomteluva

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3