fredag 23 juli 2010

Christina Larsson: Silhuetten - Bokomdöme

Silhuetten
Av Christina Larsson
Tre Böcker 2010
Silhuetten är den fjärde boken i serien om den göteborgska kriminalkommissarien med det vackra namnet Ingrid Bergman.

Upplägget känns bekant. Något i det förflutna spökar. Något eller flera mystiska mord. Och naturligtvis en god dos av familjerelationer. Men det är ju så svenska kriminalromaner är konstruerade idag, framförallt de som skrivs av kvinnor. Denna är varken bättre eller sämre än de flesta, men det är klart att läsaren kanske önskar sig lite större variation.

Men här hittar man ändå en del egna grepp. T ex börjar boken med att Ingrid återkommer från en Thailandssemester och finner att larmet i hennes hus har utlösts inte mindre än fem gånger. Och vi får också följa den person som sett till att dessa larm utlösts. Ganska spännande faktiskt.

En tonårsflicka hittas mördad i en underjordisk gång av ett gäng svensexande män. Utredarna står frågande. Men så småningom rullas flera ondskefulla historier upp. Samtidigt blir Ingrid misstänkt för flera brott och tvingas bli fredlös för att rentvå sig själv. Hennes privata relationer sätts på prov, vem kan hon lita på?

Grundintrigen är fyndigt spunnen och blir bitvis mycket spännande. Tyvärr är språket lite stolpigt och barnsligt, dialogen tam. Poliserna verkar dessutom vara men än lovligt korkade ibland. Men vill man ha en spännande hängmattebok är den som klippt och skuren.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2