söndag 4 juli 2010

Thomas Bodström: Idealisten - Bokomdöme

Idealisten
av Thomas Bodström
Norstedts 2009
Det krävs en hyfsat bra story för att skriva en kriminalroman. Det har Bodström. Det krävs kännedom om miljö och ämne. Det har Bodström. Det krävs att man kan gestalta och ge sina personer lite liv. Det kan inte Bodström. Det underlättar om boken i alla fall i vissa stycken känns trovärdig. Men nej, det lyckas författaren inte med.
Bodström har ändå tagit ett kliv i rätt riktning. Karaktärerna i boken är förvisso karikatyrer, men de börjar ändå sprattla lite själva nu. Kanske kan det bli en deckarförfattare av en f d justitieminister så småningom. Den humor som naturligtvis finns i en sådan här roman behöver definitivt slipas på. Nu är den bara tråkig.
En ung invandrarpolitiker mördas. Är det ett rasistbrott? När sedan en riksdagskollega råkar ut för samma sak riktas misstankarna mot Sverigedemokraterna. Bodströms huvudperson kriminalinspektören Susanne Dahlgren utreder mordet. Hennes vägar korsas återigen av advokaten Mattias Bergund och deras relation eller snarare icke-relation hamnar i brottets centrum.
Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5