Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 11 januari 2011

Marit Deubler: Medborgaren - Bokomdöme

Medborgaren
Av Marit Deubler
Paper Talk 2010
Marit Deubler debuterar med Medborgaren i en tänkt serie om polisparet Lillemor Jarlén och Anders Pettersson i en icke namngiven svensk småstad. Den andra boken Perfekt död har redan utkommit.

Deubler har åstadkommit en habil detektivroman, ovanligt välskriven för att var en i den stora mängd som utkommer på små förlag eller ges ut av författaren själv. Några nya grepp hittar man trots det inte. Här finns många av de schabloner man återfinner i dagens svenska kriminallitteratur. En alkoholiserad polis (kvinna denna gång), ruskiga seriemord, en korkad polischef, en gärningsman som talar till läsaren i kursiv stil (skurkpresens). Ja, ni känner igen det mesta.

Författaren slarvar lite emellanåt med trovärdigheten i handlingen, men på det hela taget ger denna bok ett habilt intryck. Hon kan utan att skämmas jämföra sig med Läckberg, Jungstedt och Sarenbrandt som skriver i ungefär samma stil. Hon har alla möjligheter att utveckla sina huvudpersoner och sitt skrivande framöver.

Flera brutala mordfall inträffar i trakten. Inget verkar knyta dem samman, förutom att kropparna har blivit märkta med olika bokstäver. Polisen Lillemor vantrivs med det mesta, utom att sitta på puben och att arbeta med sin kollega Anders. Han i sin tur är en mer trygg person, familjefar i ett lyckligt äktenskap. Tillsammans möter de en mycket ond och svårfångad mördare.

Betyg: 2 tomteluvor

1 kommentar:

Marit sa...

Man får tacka ödmjukast, jag blir glad att du gillade läsningen och att jämföras med "stora" författarnamn känns extra roligt eftersom jag debuterar. Jag hoppas du även läser "Perfekt död" som är nästa bok i serien, som kan falla dig på läppen =)Skriver för tillfället på bok nummer tre i serien.

Önskar dig en trevlig läsvår framöver.

Vänligen Marit Deubler