Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 31 januari 2011

Lillemor Östlin: Skäligen misstänkt för mord - Bokomdöme

Skäligen misstänkt för mord
Av Lillemor Östlin
Lind & Co 2011
2005 kom Lillemor Östlins debut Hinsehäxan, som var en självbiografi där hon berättade om drogmissbruk, kriminalitet och sitt liv på fängelset. Därifrån hämtade hon också material till sin andra bok Dagbok från kvinnofängelset, som berättar om Hinsebergs kvinnofängelse.

Hennes tredje bok, Skäligen misstänkt för mord, är en annorlunda deckare där huvudpersonerna är de som ofta beskrivs i pressen som medlemmar i olika organisationer i undre världen. I själva verket är de husvagnspundare i Stockholms södra förorter utan varken pengar, bostad eller ordnat liv.

Östlin beskriver dessa människor och deras liv och lojaliteter med stor värme och naturligtvis känns det att hon är väl bekant med både miljöerna och huvudpersonernas bevekelsegrunder.

En ur husvagnsfolket hittas död i ett grustag i Tumba. Polisen riktar sina misstankar mot en bilhandlare som väl inte alltid har stått på den rätta sidan av lagen. Som läsare vet vi hela tiden vad som hänt. Men polisen är fundersam. Hur dog egentligen Bosse Sjöö, som offret hette?

Husvagnsfolkets lojalitet mot varandra försvårar för polisen. De har egentligen ingenting att gå på. Författarinnans beskrivning av denna lojalitet och av husvagnsfolkets kamratskap och hedersbegrepp är bokens behållning. Man får en inblick i vad som tilldrar sig på samhällets bakgård. Att hon sedan använder sig av både värme och en stor portion humor gör detta ännu mer läsvärt.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: