Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 5 juni 2012

Dick Harrison: Illdåd - Bokomdöme

Illdåd
Av Dick Harrison
Ordfront 2012
ISBN 9789170376306, Inbunden, 406 sidor
Historiska deckare blir vanligare och vanligare i Sverige, och det är trevligt. Och vem är väl mer lämpad att skriva en sådan än historieprofessorn Dick Harrison, som vi ofta sett i det sådana sammanhang på TV.

Hans Illdåd tilldrar sig omkring år 670, men är ändå upplagd som en traditionell pusseldeckare. Jag är särskilt förtjust i upplösningen, där hjälten Ulvbjörn inför en stor församling avslöjar vem som är mördaren. Ulvbjörn är en värdig föregångare till Hercule Poirot. Han resonerar sig fram till hur brottet gått till och vem som är gärningsman.

Boken innehåller påfallande lite action, men desto mer av samtal, funderande och spekulerande. Därför blir det tidvis lite händelsefattigt även om ett flertal mord begås. Författaren är naturligtvis enormt historiskt kunnig, det märks. Men emellanåt känns det som om han förutsätter att läsaren ligger på samma kunskapsnivå. Det gör att man ibland blir undrande istället för fylld med ny kunskap.

Ulvbjörn återkommer från Erin med stormannadottern Tuva som han har räddat. Hon är trolovad med danernas härskare Frode och ska giftas bort med honom. När Tuvas fader blir lönnmördad och flera andra personer blir dräpta börjar en jakt på missdådaren. Många blir misstänkta, även Ulvbjörn och Tuva. Men det är till sist Ulvbjörn som är den bäste detektiven.

Boken handlar mycket om olika folkslag – vender, daner, saxare, friser m fl – men det är först när jag läst klart boken som jag fick en riktig förklaring för vad de motsvarar i våra dagar. Sådan information borde naturligtvis ha givits i bokens inledning.

Betyg: 2 tomteluvor

Foto: Idha Lindhag

Inga kommentarer: