måndag 18 juni 2012

Carin Gerhardsen: Gideons ring - Bokomdöme

Gideons ring
Av Carin Gerhardsen
Norstedts 2012
ISBN 9789113044156, Inbunden, 355 sidor
Carin Gerhardsen fortsätter i sin femte bok i serien om Hammarbypoliserna att behandla våld och missgrepp mot barn och kvinnor. Men denna gång är allt inte riktigt vad det synes vara. Hon har vridit till historien lite mer än vanligt och ger läsaren fler infallsvinklar och alternativ. Dessutom lämnar hon öppet för en fortsättning, för en sådan lär det bli. Författaren har sin trogna läsarskara.

En naken kvinna springer på Söder i sommarnatten. Hon hamnar framför pianoteknikern John Gideons dörr. Varför? Grannarna skvallrar om att det springer många unga flickor hos honom. Flickan har blivit våldtagen men säger sig ha tappat minnet. Conny Sjöberg och hans poliser vet inte riktigt vad de ska tro, och utredningen leder åt oväntat håll.

Här finns flera parallellhandlingar, en del lever vidare från tidigare böcker i serien. T ex historien om den sexualbrottsmisstänkte polischefen (det är omöjligt att inte tänka på verkliga händelser). Det känns därför som om man bör läsa dem först, även om det absolut inte är nödvändigt. Carin Gerhardsen har här skapat en mycket spännande bok, man riktigt längtar efter att brottslingarna ska åka dit.

Det finns ett driv i berättelsen som gör att man egentligen aldrig får en lugn stund som läsare. Vem är brottsling och vem är oskyldig, frågan ställs oavbrutet. Att Carin Gerhardsen använder tillfälligheter och slump för att få handlingen framåt får man stå ut med.

Betyg: 3 tomteluvor
Foto: Leif Hansen

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2