fredag 8 juni 2012

Håkan Östlundh: Laglöst land - Bokomdöme

Laglöst land
Av Håkan Östlundh
Forum 2012
ISBN 9789137137889, Inbunden, 456 sidor
Att skriva kriminalromaner som utspelar sig på Gotland måste vara en utmaning. Författaren deltar ju i den fiktiva utrotningen av öns innevånare, och naturligtvis blir boken alltid jämförd med författarkollegorna som skriver om samma ö. Därför är det extra roligt att konstatera att Håkan Östlundh har utvecklats till en sjusärdeles duktig svensk krimförfattare och att Laglöst land är hans utan jämförelse bästa bok hittills.

Denna gång har han undvikit att skriva en pusseldeckare där man ska fundera på vem som gjorde det. Istället har han koncentrerat sig på karaktärerna och skapat en historia som beskriver vad som kan få en människa att gå över gränsen och vad som skapar en individ utanför samhällets normer. I själva verket får läsaren vara med när de flesta brott begås.

Det finns några parallella historier i boken, men det som fångar läsaren mest och som också är bokens centrala intrig är berättelsen om kusinerna Viktor och Rafael. På grund av en uppväxt som i alla stycken inte är harmonisk har de hamnat lite utanför. De fuskar som smågangsters, de har en dröm, de möter verkligheten. Egentligen kan det bara gå åt pipsvängen, och det gör det. Men vägen dit är mycket ömsint och väl beskriven, jag kan inte annat än längta efter de kapitel som handlar om dem.

Emellanåt flätas en annan mordhistoria in, om en man som hittas död i ett vattentorn. Naturligtvis har den kopplingar med huvudintrigen – så är det bara i kriminalromaner. Men också beskrivningen av polisen Fredrik Bromans familjeproblem blir intressant, om än inte lika gripande som den om ungdomarna Viktor och Rafael.

Det är alltid lika trevligt när man kan konstatera att en författare utvecklas i sitt författarskap. Det här lovar gott inför Håkan Östlundhs framtida skrivande!!!

Betyg: 4 tomteluvor
 
Foto: Sofia Runarsdotter

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3