Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 18 september 2012

Chris Forsne: Vår man i världen - Bokomdöme

Vår man i världen
Av Chris Forsne
Ordfront 2012
ISBN 9789170376696, Inbunden, 214 sidor
Handlingen är enligt författaren förlagd i en snar framtid. Den svenske statsministern blir kidnappad på Brasserie Lipp i Paris. En statsminister som tidigare har varit utrikesminister, som har varit inblandad i affärer med Lundin Oil, som twittrar och bloggar. Ja kort sagt, man får själv dra sina slutsatser om vem denne person möjligtvis skulle kunna tänkas vara.

Thrillers av denna typ brukar ju vara upplagd som en jakt på brottslingarna med en eller flera superhjältar som deltar i den. Sådant står absolut inte att finna här. Istället är fokus satt på behandlingen av statsministern, orsaken till kidnappningen och på de politiska förvecklingar som blir följden av den. Det är en i hög grad internationell thriller; Sverige, Frankrike, Sudan och Algeriet är några av de viktiga länder som den tilldrar sig i.

Det blir därför inte speciellt spännande, men det är säkert inte heller tanken. Boken väcker å andra sidan många tankar om svensk diplomati och politik. Egentligen innehåller boken inga traditionella hjältar alls, men desto fler offer av olika slag.

Författaren har anammat dagens sätt att skriva thrillers och göra TV-serier i ett avseende – hon använder sig av snabba växlingar mellan de olika scenerna. I mitt tycke blir det alltför ofta scenbyte och alltför tvära kast. Jag skulle mer ha uppskattat om fokus fått dröja lite längre vid varje scen. Men trots allt, detta är en thrillerförfattare som ignorerar alla regler för hur en sådan ska skrivas. Det är mycket uppfriskande.

Betyg: 3 tomteluvor    


Foto: Peter Claesson

Inga kommentarer: