Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 28 september 2012

Håkan Nesser: Styckerskan från Lilla Burma - Bokomdöme

Styckerskan från Lilla Burma
Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag 2012
ISBN 9789100127848, Inbunden, 445 sidor
Lilla Burma är en gård i Kymlinge. Där bor en kvinna som fälls för att ha styckmördat sin man. När hon avtjänat sitt straff flyttar hon tillbaka till orten och blir sambo med en ny man. När sedan denne man spårlöst försvinner blir hon naturligtvis misstänkt för att ha mördat honom också.

Det är detta den femte och sista delen om polisen Gunnar Barbarotti handlar om. Eller handlar om, egentligen handlar den mer om Barbarotti själv. Han har sorg, hans fru har just gått bort och han brottas med sorgearbetet, med sin tro och till sist även med utredningen om styckmörderskan från Lilla Burma. Barbarotti är en ganska stillsam och mycket vänlig person och han är mycket lätt att ta till sitt hjärta. Man vill honom så väl. Hans funderingar är sådana som vi kan ha lite till mans.

Håkan Nesser behöver inte så mycket mer för att spinna en spännande historia. En spänning som inte skapas med dramatiska scener, snarare med nyfikenheten på hur allt hänger ihop och om hur Barbarotti ska lösa sin egen livssituation. Samtidigt blir man nyfiken på Nessers språk. Det är som vanligt fullt med överraskningar, med underfundiga vändningar och med en finstämd humor.

Förvisso är detta den sista boken i serien, men det lämnas öppet för en fortsättning. Det kanske det inte blir, men jag ger mig den på att Gunnar Barbarotti kommer att dyka upp som en bifigur i någon senare bok om något helt annat. Så är det här – Herr Roos från en tidigare del i denna serie får skymta förbi. Det kändes skönt att få veta hur det har gått för honom, och precis så blir det nog med Barbarotti.

Jag har ingen aning om vad Håkan Nesser har tänkt sig härnäst, inte ens om han kommer att skriva vidare. Men det hoppas jag. Han har en orubbad plats på den svenska deckartronen. Han har lyckats skapa både spännande deckargåtor och samtidigt lyckats utvidga genrens ramar.

Betyg: 5 tomteluvor             Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer: