Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 10 september 2012

Dag Öhrlund: Till minne av Charlie K - Bokomdöme

Till minne av Charlie K
Av Dag Öhrlund
Bra Böcker 2012
ISBN 9789175130057, Inbunden, 363 sidor
Vi har vant oss vid att Dag Öhrlund skriver actionthrillers tillsammans med Dan Buthler. Nu kommer han ut med en spänningsroman på egen hand. I höst är de dock tillbaka på bokhandelsdiskarna tillsammans med en ny bok.

Konceptet är ändå liknande. Till minne av Charlie K är en actionthriller med mycket brudar, bourbon, bakfylla och våld. Stilen är känd – den återfinner man t ex i Raymond Chandlers böcker om privatdetektiven Philip Marlowe. Den roande distansfyllda humorn som Chandler använder sig av saknar jag dock hos Öhrlund.

Det är förvisso en machobok, men med det menar jag inte något förklenande. Dag Öhrlund är skicklig på att bygga en spännande historia som fängslar och lockar fram nyfikenheten på hur allt ska lösas på slutet.

Den svenske elitsoldaten Niclas Jones måste abrupt avsluta en militär karriär. Han reser till USA där han av en händelse räddar livet på privatdetektiven Charlie Keeper. De blir vänner och så småningom partners. När Charlie brutalt mördas börjar Niclas nya liv med hjälp av det han får ärva efter sin vän.

Niclas blir privatdeckare i Stockholm och kastas omgående in i en jakt på brottslingar med bl a knark- och människohandel på sina samveten. Jakten börjar i Stockholm och slutar i Belgien och innehåller mycket dramatik och en hel del våld.

Man kan kalla detta en bok för män som ändå innehåller en fantasirik och välskriven historia som får läsaren att kippa efter andan. Spännande är bara förnamnet.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: