Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 8 september 2012

Tomas Arvidsson: Prinsessan - Bokomdöme

Prinsessan
Av Tomas Arvidsson
Tre Böcker 2012
ISBN 9789170297199, Inbunden, 175 sidor
Att det inte behöver vara tegelstensformat för att vara en bra deckare är denna bok ett utmärkt exempel på. När Tomas Arvidsson skriver sina skälmaktiga romaner är de sällan långa. Många minns de framgångsrika TV-serierna med antihjälten studierektorn Jan Bertilsson, gestaltad av Björn Gustafson. Han är numera utskriven ur böckerna med naturlig avgång så att säga, men man vet ju aldrig, han kanske gör en Bobby Ewing och kliver ut ur en dusch i Kalmar i framtiden.

För det är naturligtvis i Kalmar som det mesta händer nu igen. Arvidssons huvudpersoner bor där, de två gentlemannatjuvarna John Frithiof Gary Sven Mattsson och Kenneth Lind. Dessutom har försäkringsutredaren Karolina Jonsson som vanligt en central plats i handlingen. Jag kommer på mig själv med att ha sympatier på båda sidor, både hos brottslingarna och hos Karolina. Det beror på att de är så oerhört charmiga alla tre.

Svenne och Kenneth stjäl världens dyraste konstverk som är gästutställd på Eriksbergshallen i Göteborg. Deras smartness överträffar de flesta säkerhetsanordningar. Men Karolina Jonsson är lika slug, hon är dem alltid på spåret. Förvecklingarna blir många och roliga.

Humorn är som vanligt det som kännetecknar Tomas Arvidssons kriminalromaner mest. Man känner drag av Donald E Westlake och P G Wodehouse. Det blir många fniss när de två bovarna råkar in i dråpliga situationer och när författaren ger dagens samhälle sina ironiska kängor.

Böckerna kommer ut ganska glest, den första kom 1976, och detta är den trettonde. Men jag skrattar mig gärna igenom några till.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: