Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 7 oktober 2012

Björn B. Jakobsson: De dödas ljus - Bokomdöme

De dödas ljus
Av Björn B. Jakobsson
Damm Förlag 2012
ISBN 9789173518345, Inbunden, 318 sidor
Björn B. Jacobsson har skrivit mycket och i olika genrer, och det har inte alltid varit prosa. Det han gav sig på i och med den förra boken Vid vägs ände var skräckthrillern. Det var han nu inte ensam om. Antalet sådana böcker växer lavinartat och inte bara i Sverige.

Författarens skriver om saker som till synes verkar vara övernaturliga, men i de allra flesta fall får läsaren en naturlig förklaring efterhand. Jakobsson är skicklig på att trissa upp en hårresande spänning. Det blir nervkittlande kapitel efter kapitel.

Sebastian är regissör och tänker göra en musikvideo med sångerskan Kleo. Han har hittat en nedlagd fabrik i Norrlands inland som borde bli den perfekta miljön för inspelningen. De reser dit tillsammans med Kleos lillasyster Rebecka och den lilla hunden Bella.

Från första stund till sista inträffar oförklarliga och mystiska händelser. Ond bråd död och märkliga människor kantar intrigen löpande. Den by de på grund av oväder tvingas övernatta i, Lycke, visar sig vara befolkad av människor som nästan alla bär samma tatuering. Något annat som de bär på är mörka hemligheter.

Jag skulle bra gärna vilja veta var denna by är belägen. Norrlands inland är inte mycket till geografisk bestämning. Jag vill veta för att jag vill hålla mig så långt därifrån som möjligt. Hemskt ställe. Byn verkar leva efter sina egna lagar och regler. Rättvisa skipas på ett vidrigt hemsnickrat sätt.

Författarens förra bok kändes lite naiv och trevande. Detta är en genre som kräver att man inte passerar pekoralgränsen, men här har författaren lyckats bättre. Därmed stiger spänningsfaktorn avsevärt. Mer sådant!!!

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Lars Trangius

Inga kommentarer: