Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 31 oktober 2012

Catharina Ingelman-Sundberg: Kaffe med rån - Bokomdöme

Kaffe med rån

Av Catharina Ingelman-Sundberg
Forum 2012
ISBN 9789137138503, Inbunden, 367 sidor
För en humorälskare som jag är detta en pärla. En skrattframkallande kriminalroman i stil med Donald E Westlake och Tomas Arvidsson. Och inte ett enda mord, men en hel del brottslig verksamhet ändå.

Boken handlar om fem pensionärer som tröttnar på sitt äldreboende. Julpyntet är indraget, det är läggdags klockan åtta och de får bara två koppar kaffe om dagen. De har uppmärksammat att servicen på våra fängelser är högre. Därför bestämmer de sig för att begå ett spektakulärt brott och därefter åka dit. Allt för att kunna avnjuta det som fängelset har att erbjuda.

De är påhittiga, ibland i överkant. Jag behöver väl inte nämna att allt inte går som de tänkt sig. Förvecklingarna är många och osannolika. Precis som det ska vara i en bok som denna. Märta, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta är fräcka och roliga, men har svårt att hamna i fängelset. När de väl gör det är det naturligtvis inte lika luxuöst som de förutspått. De får smida nya planer!!!

Jag läste boken rakt igenom med ett stort leende på läpparna. Vilken härlig kontrast mot alla våldsamma och spekulativa deckare som skrivs. De fem huvudpersonerna återser jag gärna igen om de har lust att prova sin brottsliga förmåga igen. Ett gott skratt förlänger läsandet på ett alldeles underbart underhållande sätt.

Betyg: 4 tomteluvor  

Foto: Sofia Runarsdotter

Inga kommentarer: