Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 4 oktober 2012

Sven Westerberg: Onsala, höstvinden och T.S. Eliot - Bokomdöme

Onsala, höstvinden och T.S. Eliot
Av Sven Westerberg
Tre Böcker 2012
ISBN 9789170297205, Inbunden, 160 sidor
Jag brukar ofta klaga på att böcker blir onödigt långa. Sven Westerbergs nya är verkligen tvärtom. Med 160 sidor och en långsam handling blir det mer som en lång novell. Men ändå är det angenämt att se att det går att skriva bra böcker som inte har tegelstensformat.

Författaren är rutinerad, jag har läst ett tiotal av hans böcker. Han är inte den mest lättillgänglige, han undviker ofta ren klartext. Gestaltningarna är många och bra. Sven Westerberg lägger stor tonvikt vid person- och miljöbeskrivningar. I den här boken känns naturen närvarande, den tränger sig på runt min läsfåtölj.

Det är inte lätt att beskriva vad boken handlar om. Den har många bottnar. Westerbergs vanliga huvudperson rättspsykiatern Hanna Skogholm har slutat på sitt arbete. När hon nu hjälper en vän att värdera ett frimärke i England får hon på ett mystiskt sätt tag på ett brev som till synes aldrig nått sin mottagare. Hon öppnar det och det visar sig vara skrivet på svenska.

Hanna drivs av sin nyfikenhet att utforska vad som ligger bakom de korta rader som hon läser. Hennes efterforskningar tar henne till Onsala, till en resa i tid och rum. Som läsare är det inte helt lätt att förstå vad som egentligen har hänt och när.

Jag skulle vilja kalla detta en poetisk spänningsroman. Sven Westerberg ger läsaren nycklarna och därifrån får var och en tolka in vad boken vill säga. Ganska skickligt må jag säga.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: