Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 13 juni 2013

Viveca Sten: I farans riktning - Bokomdöme

I farans riktning
Av Viveca Sten
Forum 2013
ISBN 9789137140384, Inbunden, 378 sidor
Viveca Sten fortsätter sin författarutveckling. Hon blir lite bättre för varje bok. Nu kommer hon med sin sjätte roman om polisen Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Som vanligt delas boken skickligt mellan kriminalgåta och relationsberättelse.

En kvinna hittas död i Sandhamn mitt i julhelgen. Det är kallt och man tror först att hon frusit ihjäl. Men inte, det är naturligtvis ett mord som Thomas får hand om. Det kvinnliga mordoffret var grävande journalist och hon har flera gånger blivit hotad av högerextremistiska krafter. Dessutom låg hon i vårdnadstvist med sin f d man om dottern. En dotter som har flera problem, dels med sina föräldrar och dels med ätstörningar.

Nora Linde blir denna gång inte så indragen i mordutredningen som hon blivit i tidigare böcker. Hon får ett moraliskt problem på sitt jobb. Ska hon säga vad hon tycker även om det sannolikt gör henne arbetslös. Samtidigt blir hon uppvaktad av sin ex-man. Livet blir plötsligt komplicerat för Nora.

Viveca Sten har blivit avsevärt bättre på att teckna sina karaktärer, bättre på att gestalta. Ibland gapar hon dock över lite för mycket. Det känns som om hon vill ha med en ingrediens till, att hon inte riktigt litar på sin historia.

Hon håller definitivt på att avfolka Sandhamn även om mordoffren inte alltid är permanentboende där. Jag tror att det nog blir dags för henne att välja andra miljöer så småningom, och kanske också lite nya karaktärer. Det är inte lätt att utveckla sådana här bokserier. Det finns en risk att det bli mer och mer relationer och tunnare och tunnare kriminalhistorier.

Betyg: 3 tomteluvorFoto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer: