måndag 17 juni 2013

Vilhelm Smed: Beheshta - Bokomdöme

Beheshta
av Vilhelm Smed
Idus förlag, 2013
9789187001512, Pocket, 373 sidor
Bakom namnet Vilhelm Smed döljer sig en person som heter Leif Smith. Smeds första bok hette Trastfältet, och då var också Leifs far och son medförfattare. Men nu står han på egna ben, men säger sig ha tagit goda råd från omgivningen.

Och det har lyckats ganska bra. Beheshta är en bok som handlar om vad som kan hända när underrättelseinformation feltolkas. Författaren vrider och vänder på Sveriges och USA:s politiker och säkerhetspoliser. Han har fått till en tämligen spännande historia där man som läsare får huvudet fullt av hämndbegär.

Beheshta är en svensk kvinna som är född i Afghanistan. Hon träffar den världsberömde svenska konstnären Thomas Ek och gifter sig med honom. En dag är hon spårlöst försvunnen. Så småningom finner Thomas spåren efter henne och följer dem med risk för sitt eget liv. Spåren leder till CIA och Säpo med förgreningar på regeringsnivå. Samtidigt börjar en journalist nysta i härvan som innehåller både kidnappning och mord.

Thomas beger sig till Kina, Ryssland och Pakistan för att försöka hitta sin försvunna fru. Samtidigt finner journalisten Beata saker som regering och polis absolut inte vill ska komma fram i dagens ljus.

Författaren har ett bra driv i språket som gör att man utan besvär kan följa alla diplomatiska komplikationer och att man snabbt tar sig fram mot det dramatiska slutet.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Alex Ahndoril: Jag blundar och ber - Bokomdöme

Jag blundar och ber Av Alex Ahndoril Albert Bonniers Förlag 2024 ISBN 9789100802202, Inbunden, 261 sidor Det var många som blev förvånade nä...