onsdag 31 juli 2013

Jan Olsson: En mördare blir till - Bokomdöme

En mördare blir till
Av Jan Olsson
Parabellum Nord 2013
ISBN 9789198037111, Inbunden, 292 sidor
Jan Olsson är en f d kriminalkommissarie som var rikskriminalens första chef för gärningsmannaprofilgruppen. Nu debuterar han med en roman som beskriver hur polisen arbetar, vilka svårigheterna och snårigheterna är samt hur det ganska lätt kan gå snett.

Jag ska erkänna att jag hade låga förväntningar när jag började läsa. Böcker som hämtar inspiration från verkligheten och ska beskriva hur det verkligen går till tenderar ofta att bli tråkiga, långsamma och enformiga. Man ack vad jag bedrog mig. Det visar sig att Jan Olsson är en särdeles skicklig deckarförfattare. Han skriver i Sjöwall/Wahlööisk stil med fina gestaltningar och också med en touch av humor. Sämre jämförelseobjekt kan man verkligen ha. Liksom dessa ger han karaktärerna liv. Där finns alla sorter bland poliserna - duktiga, lata, glada, buttra, inkompetenta, prestigebundna, ensamma, trygga och otrygga. Och naturligtvis kombinationer av detta. Persongalleriet ger verkligen boken en gedigen botten att stå på och samtidigt får man en sjusärdeles läsupplevelse.

En sopsäck med likdelar hittas utanför kyrkmuren vid en landsortskyrka. Polisen får snabbt en misstänkt även om utredningen tycks gå i stå. När polisarbetet fortsätter växlar misstankarna till en annan person. Utredningen svajar och åklagaren har inte så mycket att gå på. I mer traditionella deckare brukar avslutningen bli extra dramatisk, men här med verkligheten i botten blir det mer realistiskt.

Jag hoppas att Jan Olsson har kommit in i deckarförfattarkåren för att stanna. Han hör verkligen hemma där.

Betyg: 4 tomteluvor 


foto Åsa Mogren

 

2 kommentarer:

Axel Sjöstedt sa...

Och har man sedan läst om da Costa-fallet så blir boken en svidande kritik av svenskt polisarbete. Skickligt av Olsson att byta ut verklighetens obducentskråe (Jovan Rajs) mot fiktionens prästdito (Jörn Cegvelius).

Anonym sa...

http://www.nyhetsverket.se/nyhet/3110/K%C3%A4nd-professor-ville-inte-vittna-om-styckmord

Jovan Rajs försökte undvika att vittna om sitt lömska agerande i styckmålet. Han vet att han har blivit genomskådad.

Bertil.S

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...