söndag 21 juli 2013

Torbjörn Lagmark: Jakten på den mystiska bägaren - Bokomdöme

Jakten på den mystiska bägaren

Av Torbjörn Lagmark
Hoi Förlag 2013
ISBN 9789186775483, Inbunden, 551 sidor
Författaren är en av Sveriges mest välrenommerade kockar och har tidigare givit ut flera kokböcker. Han är en känd matprofil i lokalradio och TV i Skåne. Detta är hans debutroman.

Han har ”kokat ihop” en historia som sträcker sig över flera decennier och över många nationsgränser. Naturligtvis är mat och dryck i centrum. Huvudpersonen Hugo Larsson är kock och han verkar ha lånat många drag av författaren.

Boken är av karaktären ”extra allt”. Den innehåller det mesta – kraschade rymdfärjor, massor av mord och många jakter av olika slag. En hel del kända personer dyker upp i handlingen. Adolf Hitler begår ett mord och även Lisbeth Salander skymtar förbi.

I botten ligger hemligheter från andra världskriget. Hugo Larsson blir mer eller mindre ofrivilligt inblandad. Den mystiske Nummer 1 vill till varje pris få tag på honom. Hugo och hans fru blir ständigt jagat villebråd.

Men han har alltid tid att avnjuta och laga en god måltid med de mest underbara viner. Alkoholintaget är stort i denna bok, men det hindrar inte personerna från att både köra bil och tänka rationellt.

Beskrivningarna av mat och dryck är självfallet initierade och det märks mer än väl att författaren kan sin sak. Men just det blir både bokens styrka och svaghet. Det är intressant och hungerframkallande att läsa om de kulinariska upplevelserna samtidigt som det blir lite tjatigt. En författare som verkligen kan sitt ämne som Lagmark har lätt för att breda ut sina kunskaper på bekostnad av annat.

Tyvärr gäller även detta för de vetenskapliga delarna av boken, för sådana finns. Läsaren är sällan intresserad av var detalj. Däremot är de historiska beskrivningarna mycket läsvärda. Man känner verkligen krigets fasor när unga soldater kastas in i strid och lemlästas.

Torbjörn får gärna skriva fler kockromaner, men då låta bli att gapa över så hiskeligt mycket på en gång. Korta ner romanen, färre recept, fokusera…och utveckla den fina humorn som finns här. Det är lysande att kalla ett ryskt torpedpar för Björn och Benny. Fniss!

Betyg: 2 tomteluvor   foto: carlmagnus

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8