onsdag 24 juli 2013

Peter Winai: Ingreppet - Bokomdöme

Ingreppet
av Peter Winai
Win Books, 2013
9789198102604, Häftad, 226 sidor
Ingreppet är en i allra högsta grad politisk thriller. Svensk nedrustning gör att försvarsindustrin sviktar och utvecklingen av nya vapen avstannar. Då kliver det hemliga brödraskapet in. De vill stoppa utvecklingen. De gör det genom att attackera Rosenbad och kasta skulden på islamistiska terrorister.

Bokens huvudperson är Maria Holm. Hon blir av en tillfällighet vittne till dådet, men är en av de få som överlever. Men har hon sett för mycket? Inga vittnen får finnas. Hon blir därför ett jagat villebråd. Är det bara brödraskapet som är ute efter henne, och vem kan hon egentligen lita på?

Persongalleriet innehåller några få goda människor, men desto fler mycket onda och beräknande personer. Våldsdåd i form av avrättningar är det naturliga sättet att lösa ett problem.

Peter Winai har stor erfarenhet från uppdrag i utlandet och använder dem väl i sin debutroman. Han vet vad han skriver om i form av politiska intriger men personteckningarna däremot saknar djupare gestaltningar. Detsamma gäller för miljöerna. Han kan dem men förmår inte riktigt måla dem.

Som spänningsroman är denna bok mer än godkänd och Winais författarskap kan bara utvecklas till det bättre.

Betyg: 2 tomteluvor


Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...