Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 5 oktober 2013

Emelie Schepp: Märkta för livet - Bokomdöme


Märkta för livet
Av Emelie Schepp
En & Ett AB 2013
ISBN 9789198081107, Pocket, 389 sidor
Detta är starten på en serie böcker om åklagaren Jana Berzelius. Jag ser verkligen fram emot att läsa flera böcker om henne. Hon är en mycket annorlunda person. Hon har haft upplevelser under sin uppväxt som bara hon och vi läsare känner till. Det har präglat henne och gjort henne både våldsam och ganska känslokall. Trots att hon har det yrke hon har tvekar hon inte att begå brott för att dölja sitt förflutna.

Emelie Schepp har skapat en hiskeligt spännande intrig som i sin komplexitet är värdigt en Nesbö eller en Kepler. Hon tvekar inte att ta ut svängarna och det behöver inte alltid bli speciellt sannolikt. Det är viktigare att det är nervkittlande. Men det är inte alltid det främjar berättelsen. Ibland kunde man önska sig ett djupt andetag och lite mer stillsamhet.

Jag tror sällan jag läst en bok där det mördats så många människor som i denna. Boken börjar med att chefen på Migrationsverket mördas. Poliserna Henrik Levin och Mia Bolander får ta hand om fallet, och utredningen leds av åklagaren Jana. Fler mord inträffar, även på barn, och det blir extremt obehagligt.

Persongalleriet är intressant, men karaktärerna är lite väl karikerade och det är inte svårt att skilja på ond och god. Norrköping är skådeplats. Det är bra eftersom det inte är en stad som satt några större avtryck inom kriminallitteraturen.

Emilie Schepp har debuterat med den äran. Med hennes potential kan det bli något intressant av hennes författarskap. Det behövs lite mer variation i intrigen och karaktärer som inte är så förutsägbara.

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Eva Lindblad
Inga kommentarer: