Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 5 oktober 2013

Mikael Forsberg: 142 ton guld - Bokomdöme

142 ton guld
Av Mikael Forsberg

Fobeco 2013
ISBN 9789198089516, Häftad, 289 sidor
Ungefär samtidigt med denna bok gav författaren ut Kuppen mot börsen, som jag tidigare recenserat. Hade 142 ton guld publicerats med ett större tidsmellanrum hade jag blivit mycket besviken eftersom här återigen finns så mycket korrekturfel att läsningen oavbrutet avstannar. Ingenting retar en läsare mer.

Det är synd eftersom författaren denna gång i alla fall bitvis har klivit ut från poliskontoret. Lite mer fältarbete och action blir det, även om han återfaller i gamla synder och beskriver många händelseförlopp genom att poliser får redogöra för dem i efterhand. Ett inte helt lyckat grepp.

Huvudperson är återigen polisen Per Zander, en ganska cynisk och inte helt sympatisk person. Han får ansvar för ett känsligt ärende. Stora mängder av guld har stulits från Riksbanken, och inte bara en, utan två gånger. Utredningen måste ske under största möjliga sekretess. Inget får läcka ut. Det är en rätt fyndig och spännande historia författaren har lagt som grundintrig.

För att Mikael Forsberg ska komma upp ur startgropen krävs, förutom den nödvändiga korrekturläsningen, ett bättre gestaltande av sina karaktärer. De blir nu ganska pladdriga. Dialogen känns krystad och för inte alltid handlingen framåt. De fantasirika intrigerna är värda en bättre omgivning.

Man kan också undra över vad Mikael Forsberg har emot Uppsalapolisen. De fick kritik i den förra boken och framställs här som helt inkompetenta.

Betyg: 2 tomteluvor  
Foto: Marie-Therese Karlberg

Inga kommentarer: