Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 13 november 2013

Arne Dahl: Blindbock

Blindbock
Av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag 2013
ISBN 9789100132187, Inbunden, 506 sidor
Arne Dahl, alias Jan Arnald, fortsätter sin serie om den europeiska polisorganisationen Opcop. Det är i sin tur en fortsättning på den tidigare serien om A-gruppen. Flera av dess medlemmar återfinns nu i Opcop. Författaren har valt att döpa sina böcker i den nya serien efter sällskapslekar. De tidigare Viskleken och Hela havet stormar följs nu upp av Blindbock, som för övrigt läsarna har fått namnge.

Arne Dahl är en språklig mästare inom kriminallitteraturen. Det är alltid ett sant nöje att läsa hans texter. Hans miljö- och personbeskrivningar saknar nästan motstycke. Intrigerna är alltid ovanligt komplicerat konstruerade likt Nesbö eller Kepler. Men på det sätt han skriver bär det ändå alltid sannolikhetens prägel utan att egentligen vara speciellt trovärdigt.

En man blir brutalt knivmördad vid Hornstull i Stockholm, mitt framför en blind romsk tiggare. Dessa två personer representerar två parallellhistorier i boken som så småningom vävs samman. Den mördade mannen är en forskare i ett lag som kommit på hur man enkelt ”tankar” elbilar. Den blinde tiggaren är en del av ett brottsligt nätverk där romska människor behandlas som slavar.

Chefen för Opcop, svensken Paul Hjelm, får mycket att ta tag i och tvingas till oortodoxa lösningar. De som följt A-gruppen känner också igen Arto Söderstedt, Kerstin Holm, Jorge Chavez, Sara Svenhagen och i ett tillfälligt gästspel Gunnar Nyberg.

Författaren för handlingen framåt i lagom maklig takt med en och annan actionexplosion. Just det långsamma berättandet gör att det fina språket får ta stort utrymme. Det finns bitar i boken som är helt utan traditionell spänning, som när man får en nattlig beskrivning av vad var och en i Opcopgruppen gör, tänker och känner på småtimmarna. Det blir spännande bara av att få krypa in ett slag under deras hud.

Boken är nominerad till priset för Årets Svenska Kriminalroman. Det skulle då inte vara första gången Arne Dahl vinner priset, och han kommer naturligtvis att fortsätta med sin sällskapsleksserie. Därtill borgar cliffhangerslutet som skapar en längtan efter nästa roman.

Betyg: 5 tomteluvor
 Foto: Sara Arnald

Inga kommentarer: