onsdag 30 april 2014

Gösta Unefäldt: ...dömes för mord - Bokomdöme

...dömes för mord
Av Gösta Unefäldt
Tre Böcker 2013
ISBN 9789170297359, Inbunden, 244 sidor
Gösta Unefäldt har just fyllt 88 år, men han är fortfarande i farten. Hans Strömstadsdeckare har roat oss ända sedan 1979. Filmatiseringarna med Per Oscarsson som kommissarie Jörgensson och Stefan Ljungqvist som den klantige men pricksäkre polismannen Evald Larsson rönte stor uppskattning under 80- och 90-talet.

Hans böcker har under åren väl anpassats till dagens samhälle och hans poliser har gjort detsamma. Jörgensson och några till har gått i pension och avlösts av det äkta paret Bo Kronborg och Pernilla Bitén, som fanns med redan då det begav sig.

Det är mycket Bohuslän, mycket västkustnatur och fina personbeskrivningar. Kriminalgåtan är inte alltid så märkvärdig men det gör detsamma, det är hög mysfaktor istället. Man vet vad man får när man läser Gösta Unefäldt. En stunds trivsam underhållning, lite spänning och en hel del lokal färg.

De båda pensionerade poliserna Jörgensson och Gryt finner en död man under ett fiskafänge. Naturligtvis kan de inte låta bli att lägga sig i polisutredningen som leds av Pernilla Bitén. En smugglarhistoria rullas upp. Kan den vara orsaken till mordet? Eller morden som det så smånigom blir. I trakten vet alla allt om alla, men inger säger så mycket som flaska.

Jag hoppas att Gösta Unefäldt har flera fina år i livet och att han kan producera några fler gemytliga böcker om Strömstadspoliserna. Man känner sig liksom lite hemma med karaktärerna. Vad skulle man göra dem förutan.

Betyg: 3 tomteluvor 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8