Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 11 april 2014

Hans Jörnlind: Blodsband - bokomdöme

Blodsband - Någon måste dö för flocken
Av Hans Jörnlind
Jengel 2013
ISBN 9789187309120, Pocket, 276 sidor
Journalisten Pelle upptäcker att hans nyss avlidne farfar under sin sista tid i livet har spionerat på honom och hans gravida flickvän. Det gör han när han oväntat ärver en lägenhet av farfadern och upptäcker att den ligger granne med hans egen bostad. Ylva, en för honom helt okänd kvinna ärver allt övrigt, men blir mycket upprörd när hon inser att lägenheten inte blir hennes, trots att hennes del av arvet är värd mycket mer pengar.

Så är upptakten till Hans Jörnlinds skräckdeckare. Där börjar världen snurra för Pelle. Han konfronteras med övermänskliga krafter och har fullt upp med att freda sig. Han kommer därmed längre och längre ifrån sin flickvän och hennes familj, som för övrigt inte har Pelle som sin idealmåg. Hans blivande svärfar är nästan komiskt ohövlig mot honom.

Som deckarhistoria är detta inte mycket. Det är mer än bok för läsare med intresse för vampyrer och varulvar, och för de onaturliga krafter som de allra flesta av oss inte tror på. Bland annat jag. Därför har jag svårt att tillgodogöra mig handlingen. Men jag kan ändå konstatera att författaren besitter en ganska bra skrivarförmåga. Persongalleriet är väl gestaltat och miljöbeskrivningar är genomtänkta och ligger på alldeles rätt nivå. Allt detta får läsandet att flyta på ett angenämt och ganska okomplicerat sätt.

Betyg: 2 tomteluvor
Foto: Pelle Zackrisson


Inga kommentarer: