Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 11 april 2014

Stefan Einhorn: Stenträdet - Bokomdöme

Stenträdet
Av Stefan Einhorn
Forum 2013
ISBN 9789137140599, Inbunden, 304 sidor
Författaren är välkänd för de flesta. Han är professor vid Karolinska Institutet och har skrivit flera böcker, både romaner och faktaböcker om etik. Nu har han också debuterat i spänningsgenren. Boken handlar om stora existentiella frågor, om religion eller kanske snarare missbruk av det senare. Sökandet efter det eviga är en central fråga.

Lite grann kan man dra paralleller med Da Vincikoden. Ett religiöst problem är det som allt kretsar kring. Vilka är det som styr världen? Vem och vad är Gud? Existerar det ett evigt liv?

Psykiatern Daniel Weiss träffar en patient som tycks lida av religiösa vanföreställningar. Mitt framför Daniels ögon blir han skjuten till döds. Förövaren försvinner och alltmer verkar det som om patientens berättelse om jordens förestående undergång är sann.

Daniel och en doktor från Uppsala Universitet, Laura, börjar söka efter sanningen, för att som det visar sig eventuellt kunna rädda jorden från undergång. De får både söka mycket i sin judiska barndom och allteftersom blir allting klarare, samtidigt som de jagas av mäktiga motståndare. Det blir både spännande och dramatiskt.

Det är en originell historia Stefan Einhorn har snickrat ihop. Kriminalromaner av den här typen är sällsynta i Sverige. Författaren håller tempot uppe i både handling och dialog. Som läsare blir man intresserad, även om det är mycket som känns både otroligt och osannolikt. På det hela taget är detta ändå en annorlunda och läsvärd deckardebut.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: