Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 19 augusti 2014

Liselotte Roll: Ole dole död - Bokomdöme

Ole dole död
Av Liselotte Roll
Alfabeta 2014
ISBN 9789150115390, Inbunden, 432 sidor
Detta är den andra boken om Magnus och Linn Kalo. Den första hette Tredje graden. Magnus är polis och hans fru är terapeut. Trots att hon inte är en del av poliskåren blir hon ständigt inblandad i dramatiska händelser kring utredningar som hennes man är involverad i.

Författaren har i denna bok kokat ihop en helt sanslös historia om hämnd. Flera extremt blodiga mord tycks ha något gemensamt. Men vad? Magnus Kalo ställs inför ett problematiskt fall som känns svårt att lösa. Liselotte Roll är skicklig på att konstruera invecklade och komplexa intriger där läsaren är lite mer informerad än polisen. Det tar lång tid innan allt börjar klarna.

Händelseförloppet gör att det blir mycket dramatiskt och ovanligt spännande. Tempot i boken är högt. Författaren är bra på att skapa bladvändande cliffhangers. Men emellanåt faller hon i genrens klichéfällor. Någon vaknar med ett ryck – det brukar personer i kriminalromaner ofta göra. Och när någon okänd person går ut i skogen med sin hund vet man – här kommer det snart att hittas en kropp. Och varför skall någon av huvudpersonerna ofta fundera på vad det är som de glömt, något som ligger och maler i bakhuvudet? Sannolikt den detalj som kommer att lösa hela fallet.

Trots detta skapar författaren bra underhållning. Spännande hängmatteläsning som den ska vara. Söker man en stunds nervpirrande avkoppling är Liselotte Roll ett bra val.

Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Pär Åkesson

Inga kommentarer: