Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 19 augusti 2014

Maja Britzelli: Som om inget hade hänt - Bokomdöme


Som om inget hade hänt
Av Maja Britzelli
Hoi Förlag 2014
ISBN 9789175579115, Inbunden, 317 sidor
Författaren har en brokig bakgrund, men arbetar nu som sjuksköterska på ett demensboende. Detta är hennes debutroman.

Boken är ett familjedrama. Den handlar om vad som kan dölja sig bakom det till synes perfekta hemmets fasad. Anders och Beatrice och deras två barn bor i en villa utanför Stockholm. Utåt sett är de en helt normal familj, kanske till och med lite lyckligare än de flesta. Men bakom det som alla ser är det kaos. Beatrice regerar och tolererar inga avsteg från hennes egen bild av hur ett äktenskap ska fungera. Hon terroriserar den övriga familjen och maken Anders låter henne hållas. Han vill inte spräcka äktenskapet. Hennes agerande präglas också av en stor dos egoism. Naturligtvis nalkas de snabbt det oundvikliga.

Parallellt får vi följa polisen Leif Bengtsson, en riktig fruntimmerskarl. Han kan inte hålla fingrarna i styr när det är en kvinna i närheten. Han blir misstänkt för mordet på en tillfällig bekantskap som han träffat för en natt. Kvinnan visar sig också vara sekreterare på Anders arbetsplats.

Förvecklingarna är flera, men själva deckargåtan är inte speciellt komplicerad eller för den delen svårlöst. Det kanske inte är meningen att den skall vara det heller. Bokens fokus ligger på den konflikt som finns i Anders och Beatrices familj. En konflikt som är ganska spännande att läsa om. Jag vet inte vad det är som gör det så lockande att läsa om intensivt elaka personer. Även när det som här känns mer karikerande än äkta, eftersom beskrivningen av Beatrice trotsar allt förstånd.

Maja Britzelli har en bra och intressant historia att berätta, men faller i en del nybörjarfällor. Också i denna bok vaknar någon med ett ryck – av någon orsak är det så i de flesta böcker jag läser just nu. Och det är just sådana och liknande detaljer som författaren behöver arbeta bort för att ta ytterligare ett steg i författarskapet.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: