Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 28 december 2014

Kerstin Bergman (red.): Deckarnas svenska landskap - Bokomdöme

Deckarnas svenska landskap - Från Skåne till Lappland
(Red.) Kerstin Bergman
Makadam 2014
ISBN 9789170611575, Danskt band, 228 sidor
Kerstin Bergman är litteraturvetare, recensent och deckarexpert, dessutom ledamot i Svenska Deckarakademin. Hon har tidigare publicerat både böcker och artiklar som behandlat deckargenren.

Deckarnas svenska landskap är en bok med tjugofem kapitel, ett för vart och ett av rikets landskap. Svenska kriminalromaner har alltid varit fyllda av miljö- och landskapsbeskrivningar, det har rent av kännetecknat dem. Kanske har det blivit alltmer accentuerat nu när varje liten by i landet snart har en egen deckarförfattare.

Tolv deckarkännare har gett sig i kast med att i kapitelform beskriva ett landskap i taget, från syd till nord. Ibland har skribenten valt att fokusera kring en författare eller till och med en enskild bok, och ibland är det en kavalkad av flera olika. Boken tar läsaren igenom landet från söder till norr, från Henning Mankell till Åsa Larsson. Kerstin Bergman har själv skrivit fyra kapitel. Flitigast är etnologen Carina Sjöholm med fem.

Vilka vänder sig då en sådan här bok till? Givetvis till de redan insatta och intresserade deckarnördarna, sådana som jag. Men också till dem som vill läsa om deckarförfattarna i sitt eget landskap, men framförallt till bibliotekarier som vill förkovra sig inom området.

Varje landskap åtföljs av en lista med exempel på deckare från respektive landskap. Listan ska nog ses som just exempel och inte som lästips eftersom där smugit sig in en hel del böcker vars kvalitet inte är den bästa.

De mest läsvärda kapitlen är de där man via olika bokcitat från olika författare får åka runt i landskapet. Som t ex i Hallandskapitlet där Ulf Pettersson har skrivit om bl a Björn Hellbergs Mellbystrand, Stieg Trenters Slöinge och Vennersten & Sigurds samt Kampås Varberg..

Mindre intressant blir det när kapitlen mer handlar om ett författarskap än om de naturskildringar som boken är tänkt att behandla. Att mitt intresse skiftar mellan de olika landskapen är då inget konstigt, dessutom har alla sina egna favoritplatser i landet.

Kerstin Bergman är en noggrann person och har som vanligt lagt ner ett stort och gediget arbete med att sammanställa denna bok som känns som ett bra uppslagsverk för bibliotek och liknande, främst med tanke på deckarnas utbredning i det svenska landskapet både geografiskt och numerärt.

Betyg: 3 tomteluvor

Kerstins deckarsida
www.crimegarden.se

Inga kommentarer: