tisdag 14 april 2015

Lars Andersson: De våra; en kriminalistisk roman - Bokomdöme

De våra - en kriminalistisk roman
Av Lars Andersson
Albert Bonniers Förlag 2015
ISBN 9789100142537, Inbunden, 425 sidor
Lars Andersson är en flitig och mycket prisbelönt författare, dock inte inom kriminalgenren. Det här är hans sextonde roman och han har i princip förflyttat sitt sätt att skriva in i en deckargåta. Han är känd för sitt historiska intresse, för sina Värmlandsskildringar och för sitt vackra poetiska språk.

Det är Värmland som är arena för denna mordgåta även om det görs utflykter till bl a Stockholm och Uppsala. Året är 1944. Norge är ockuperat. En ung kvinna hittas mördad nära den norska gränsen. Den unge biträdande överkonstapeln Leonard Ringer sätts att utreda fallet. Det går långsamt. Det finns inte många trådar att försöka nysta i. Men Ringer är envis, och ganska smart. Sakta men säkert närmar han sig lösningen.
Revolver- Harry
Leonard Ringers chef är den legendariske polisen och kriminalteknikern Harry Söderman som man har fått höra om ett flertal gånger i TV-programmet Veckans Brott. Söderman är någon slags förebild och idol för Leif G W Persson, han återkommer ofta till honom. Han kallades för Revolver-Harry och hade också många andra strängar på sin lyra. Han byggde bl a upp en norsk poliskår på 15 000 man under andra världskriget, vilket också berörs i boken.

Det är för övrigt ganska många personer ur verkligheten som figurerar i boken. T ex är Astrid Lindgren med på ett hörn, hennes första riktiga jobb var som sekreterare åt Harry Söderman på SKL.

Om man vill veta hur livet var i Sverige 1944 är detta den rätta boken. Lars Andersson beskriver detaljerat, med många tidsmarkörer, hur vardagslivet fungerade. Han tar även ut svängarna politiskt så att allt blir satt i ett tidskorrekt perspektiv. I själva verket är detta boken allra största styrka, det blir fantastiskt intressant och levande att bli placerad nästan 70 år bakåt i tiden.

Som historiebok är denna roman alltså perfekt. Så här tedde sig livet i Sverige under andra världskriget. Ett krig som smög utanför våra gränser och alltid var närvarande i det som skedde.

Som kriminalroman duger den också gott. Det är inte lätt att lista ut vem som tagit livet av den stackars flickan och det blir till och med lite action mot slutet. Det är nu ganska spännande ändå, nyfikenheten på kriminalgåtan är snart väckt.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Kari Lovaas


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1195

Bobby Vee & The Crickets: Suomeday (When I'm Gone From You) In på listan 22 december 1962 Låg kvar i 5 veckor, Högsta placering: 7