Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 1 april 2015

Zac O'Yeah: Operation: Operation - Bokomdöme

Operation: Operation – ett sjukt uppdrag för Mister Majestic
Av Zac O’Yeah
Ordfront 2015
ISBN 9789170378317, Inbunden, 294 sidor
För två år sedan läste jag Zac O’Yeah’s första bok om småskojaren och livskonstnären Hari Majestic. Det var en härlig skröna berättad i mustiga indiska miljöer. Nu återkommer han, efterlängtad i alla fall av mig.

Mr Majestic är en udda figur. Han är adopterad; upphittad som spädbarn under en bänk på en biograf som hette Majestic, därav hans namn. Han livnär sig på allt han kan hitta på (och lite till) och tvekar inte att ta risker i lagens utkanter. Det gör att han ofta råkar illa ut, men hans streetsmartness gör att han mirakulöst nog alltid landar på fötterna.

I denna bok har han fått för sig att han  ska starta en detektivbyrå. Han börjar med en hejdundrande invigningsfest och får ganska snart sitt första uppdrag, ett otrohetsärende. Han har dock svårt att få ersättning för sitt arbete och han har därmed svårt att betala sina medhjälpare. För sådana har han, hämtade från samma miljö som han själv, m a o ganska vinddrivna individer som gärna tar genvägar i livet.

Detta första uppdrag kanske inte avslutas på bästa sätt, men det leder vidare till andra. Utan att veta om det hamnar Hari mitt i brottslig handel med mänskliga organ. Och då utmanar han starkare krafter än han kanske hade tänkt sig.

Precis som tidigare berättar författaren med mer än en skopa humor. Det blir farsartat, kanske till och med i överkant emellanåt. Men man kan inte annat än att älska denna Hari Majestic. Han har ett hjärta av guld, men hans arbetsmetoder är allt annat än ortodoxa. Han tvekar inte att ta genvägar och att använda sig av för honom rimliga svindlartrix. Han är trots allt upplärd på gatan.

Förutom det humoristiska är bokens styrka de indiska miljöerna. Hari bor i Bangalore, precis som författaren Zac O’Yeah, som namnet till trots är svensk, om än född i Finland. Det doftar Indien, det känns Indien – ja, det till och med låter Indien. Så närvarande är miljöskildringarna.

Vi får se om Mr Majestic återkommer. Det är absolut inte säkert eftersom en hel del av de frågetecken som fanns efter förra boken nu är uträtade.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Gustav Gräll

Inga kommentarer: