Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 8 april 2015

Martin Melin: Brott kan ej styrkas - Bokomdöme

Brott kan ej styrkas
Av Martin Melin
Forum 2015
ISBN 9789137143187, Inbunden, 256 sidor
Det är ingen tvekan om att Martin Melin vet vad han skriver om. Som den polis han är kan han beskriva yrket inifrån, använda sig av den typ av dialog som tillhör arbetet. Det är naturligtvis aldrig fel att gräva där man står. Att använda sig av de egna erfarenheterna.

Melins böcker har ingen egentlig kriminalgåta. De handlar om arbetet i ett poliskollektiv. Små som stora ärenden. Vi får följa med på fyllebråk, äktenskapliga dispyter, självmord och smårån. M a o en vardag för en vanlig polis. Den enda röda tråden kriminellt är ett antal rån begångna av tonåringar, där polisen så småningom väljer att utöka spaningarna och försöka sätta dit ungdomsbrottslingarna.

Till polisens vardag hör också ett familjeliv som författaren också väljer att fokusera på, kanske mer än på de många vardagsbrotten. Huvudpersonen, Thomas Hallgren, har ett trassligt sådant. Ovanligt eller inte när det gäller poliser, jag vet inte! Han forskar också i sin pappas öde, en pappa som också var polis.

Martin Melin använder sig av kriminalromanen för att rikta en hel del polisledning och politiska beslut. Han skriver ut en frustration över att det inte finns tillräckliga resurser att lösa brott.

Polisdialogen är säkert tänkt att vara äkta, men känns ändå lite stolpig och overklig. Jargongen är ganska rå och svår att ta till sig. Det gör att karaktärerna mister i trovärdighet, man kan för övrigt önska sig en djupare gestaltning av dem. Vad gör poliserna till vad de är?

Idén med att beskriva polisens dagliga arbete är annars god och kan säkert utvecklas vidare. Man behöver då kanske fler karaktärer att identifiera sig med.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Kalle Assbring

Inga kommentarer: