Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 20 april 2015

Emil Linders: Länsman Gade - Bokomdöme

Länsman Gade; En Helsingehistoria
Av Emil Linders
Nilsson & Berglings Förlag 1901
Inbunden, 151 sidor
Till en början förstod jag inte varför denna bok var klassad som en tidig deckare. Det kändes mer som en traditionell kärleksroman. Jag hade svårt att tro att den avsiktliga förgiftningen av en hund i bokens början skulle vara kriminalgåtan. Det tar sedan nästan hela boken innan brottet begås.

En fattig flicka bosatt i Hälsingeskogarna promenerar hemåt. Hon träffar av en slump på den nytillträdde länsman Gade, som just har blivit beskjuten. Flickan, Magda, misstänker att det är någon av hennes bröder som är skytten.

Hon har växt upp i misär, med tre bröder och föräldrar vars liv går ut på att supa, slåss och begå mindre brott. Naturligtvis uppstår tycke mellan Gade och den unga vackra flickan.

Han erbjuder henne att börja hos honom som tjänsteflicka. Det ses förstås inte med blida ögon av hennes familj. De tu dras till varandra och bestämmer sig så småningom för att ingå äktenskap.

Länsman Gades familj och hennes dito gör allt för att stoppa bröllopet, men misslyckas. Till sist förstår åtminstone Gades mor och far att detta är en rekorderlig jänta och tar henne till sig.

Vad de inte vet är att Magda är adopterad och egentligen är av fin familj. Se där, hon har alltså inga ”dåliga” gener.

Här kunde historien ha slutat med; och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar. Men ovanligt nog, och förvånande, är det ett sorgligt slut på denna annars ganska positiva berättelse.

En av Magdas bröder, som får reda på att hon inte är hans syster, blir alldeles till sig av svartsjuka. Han tar helt sonika ett gevär och skjuter ihjäl bokens hjälte och huvudperson Länsman Gade. Och där sitter man som läsare med skägget i brevlådan.

Betyg: 3 tomteluvor

Denna bok är en av dem som Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna saknar i sina samlingar. Jag har därför beslutat att donera den dit.

Inga kommentarer: