Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 28 maj 2015

Hans-Olov Öberg: Kungamördaren - Bokomdöme

Kungamördaren
Av Hans-Olov Öberg
Kalla Kulor Förlag 2015
ISBN 9789187049668, Danskt band, 190 sidor
Detta är den tredje och avslutande delen i retrotrilogin om psykopaten Elias Fagervik och polisen Benny Modigh från Västerås. Del ett var förlagd i den västmanländska metropolen på 1970-talet, del två behandlade 80-talet. Nu i del tre är vi framme i slutet av 90-talet. Västerås skymtar fortfarande, men Benny Modigh flyttar under bokens framskridande till Stockholm och blir chef för spaningsroteln på Rikskriminalen. Det dröjer inte länge innan han stöter på sin gamla antagonist Elias igen.

De båda huvudpersonerna har varit trevliga bekantskaper, även om Elias är just allt annat än trevlig. Han är en superintelligent brottsling. Mördare mm och lämnar inga spår efter sig. Men han har ett ego som överträffar det mesta. Ingen är så smart som han, om man frågar honom. Det är klart – han har klarat sig från rättvisan under årtionden, även om Benny Modigh har varit honom i hälarna under en längre tid. Benny är en duktig och ovanlig polis, han är dessutom musiker på en ganska avancerad nivå.

Nu är det dags för den sista uppgörelsen. Som titeln antyder siktar Elias Fagervik denna gång ganska högt. Han vill utrota de som enligt hans sätt att se det har förverkat rätten att leva. Jag kan naturligtvis inte avslöja om han lyckas eller ej, det vore att förstöra en god bok.

Jag var extra förtjust i den första delen Djävulens tonsteg (mitt omdöme), förmodligen beroende på att den i tid låg närmare min egen ungdom. Del två heter någon att lita på (mitt omdöme). De tidsmarkörer som Hans-Olov Öberg använder sig av, och de är många, skiftar från musik till politik, gärna med tonvikt just på musiken, kanske beroende på att författaren själv är musiker. Det är just dessa nostalgiska djupdykningar som jag tycker allra bäst om i författarens böcker. Han är extra skicklig på att fånga upp det som beskriver tiden och ger det en relevant plats i bokens intrig. 

Jag läser gärna fler böcker i denna stil, och då gärna av Hans-Olov Öberg. Gärna med 60-talstema, eller är författaren för ung för det?

Betyg: 3 tomteluvor Inga kommentarer: