Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 3 augusti 2015

Björn Hellberg: De hatiska - Bokomdöme

De hatiska
Av Björn Hellberg
Lind & Co 2015
ISBN 9789174613797, Inbunden, 302 sidor
Björn Hellberg är en exceptionellt trägen deckarförfattare. Det här är, om man räknar bort minideckare och lättlästutgåvor, hans 25:e kriminalroman. Det är också den femte i Lovikenserien.

Att han har många järn i elden vet de flesta. Tennisorakel, TV-personlighet och hallänning. Han dyker upp när man minst anar det. Och när det vankas Bokmässa är det han som står där först, längst och mest för att signera sina böcker. Det med ett litet fnys åt sina betydligt yngre och ”latare” kollegor.

Hans deckare har hållit en blandad kvalitet. De har ofta varit läsvärda, tagit upp aktuella ämnen, och framförallt innehållit ett fint och vårdat språk samt en god portion humor.

Aktuellt ämne är det också denna gång. Näthat och trakasserier på social medier. Den fina språkbehandlingen finns alltid där, även om dialogerna i den här boken får en lite orealistisk prägel p g a just det. Karaktärerna nyttjar ord som ingen idag använder i talspråk. Vokabulären känns Hellbergsk, men alla talar ju inte som han.

Humorn som har varit en viktig beståndsdel i tidigare böcker, saknas här nästan helt. Och just saknas är det rätta ordet.

Två unga kvinnor blir utsatta för hot på nätet. Polisen Carina Keller får i uppdrag att spåra nättrollen. Men hon får också ett mordfall att lösa.

En man mördas i en gränd efter en privat middag. På väg hem från värdparet blir han brutalt nerklubbad samtidigt som hans överförfriskade hustru rånas på sin och blir dumpad i en soptunna.

Mordhistorien tar överhanden i boken, vilket gör att det angelägna ämnet näthat kommer i skymundan. Fuskas bort lite grand.

Sammantaget gör detta att denna bok inte tillhör en av Björn Hellbergs starkaste.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: PeO Persson

Inga kommentarer: