Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 5 augusti 2015

Johanna Mo: Allting trasigt ska bli helt - Bokomdöme

Allting trasigt ska bli helt
Av Johanna Mo
Forum 2015
ISBN 9789137144306, Inbunden, 341 sidor
Johanna Mo har etablerat sig som en av Sveriges bättre deckarförfattare. Hennes serie om polisen Helena Mobacke i Stockholm har blivit rejält kritikerrosad. Hon viker inte för aktuella och brännande ämnen och låter sina poliser vara riktiga människor med fel och brister.

Skärholmens torg brinner. Det är upplopp. Förorten exploderar. Bilar sätts i brand. En polispiket kör över en ung man. 62 –årige Gunnar Andersson blir knivhuggen och avlider. Den femtonårige Zemar grips för brottet. Helena är på plats och bevittnar det mesta.

Men har Gunnar verkligen mördats av en upprorisk ung pojke eller finns det bakomliggande motiv för dådet. Spår leder bakåt till svensk FN-tjänstgöring på Cypern 1977. Helena har också på nära håll bevittnat när polisbilen körde över en ung man, som nu är förlamad. Hon får påtryckningar för att inte berätta vad hon sett.

Kriminalintrigen är skickligt konstruerad. Det finns en viss spänning även om det ganska tidigt blir klart vem som är gärningsmannen. Men orsakerna till brottet är viktigare än att läsaren ska sväva i ovisshet ända till sista sidan.

Persongestaltningarna är levande. Mycket tack vare att författaren skriver i presens, vilket gör att man får vara med sida vid sida med bokens karaktärer. Poliserna kanske har väl många personliga problem att brottas med, särskilt Herman Tingwall som tvingas konfronteras med vad han gjort som femtonåring.

Johanna Mo räds inte att beskriva det för de flesta okända förortslivet. Hon delar inte ut några pekpinnar, men man känner ändå den hopplöshet som många känner där. Hon kanaliserar den rädsla som ungdomar kan känna via den misstänkte Zemar. Han får följa med i händelseutvecklingen hela tiden.

Kanske är kopplingarna till Cypern väl långsökta, men de går att acceptera. Författaren har ett sätt att skriva som gör att man trivs trots att man samtidigt känner obehag. Ska det verkligen vara så här? blandas med rätt gemytliga stunder med både poliser och förortsboende.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Sofia Runarsdotter

Inga kommentarer: