Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 3 augusti 2015

Stefan Daagarsson: Korsbärarna - Bokomdöme

Korsbärarna
Av Stefan Daagarsson
Inferi 1977
ISBN 9174920006, Häftad, 88 sidor
Man får väl nöja sig med att kalla den här boken för en långnovell. Under 100 sidor för en roman är annars ovanligt. Stefan Daagarsson är verksam som författare, förläggare och trubadur i Bollnäs. Han är i trakten känd som Rotebergs-Raggarn och fick 2010 Hälsinge Akademins hederspris för sina kulturinsatser. I den här boken slår han ett slag mot det religiösa hyckleriet.

Leonard Hjelte är också bokens hjälte. Om än en ganska mesig sådan. Han har ett mediokert och misslyckat liv bakom sig. Han lockas att bli medlem i Jesu Kristi Efterföljds Kyrka. Tyvärr får han inga riktiga svar på sina frågor där heller, han tvivlar.

I denna församlig lottar de ut en person om året som ska korsfästas??? På riktigt!!! Eftersom de flesta pampar i bygden är medlemmar kan de hålla saken hemlig. Alla är rädda för att bli den utvalda. Även Leonard.

Naturligtvis riskerar ingen av de högsta prästerna att korsfästas. Lotteriet är alltid riggat. Alla i församlingen ger ett tionde av sina inkomster som offer. Visar man tvivel får man ge mer. Dessutom krävs det fler gåvor vid sammankomsterna.

Församlingsledningen ägnar sig åt dryckenskap och åt att anlita prostituerade. Skörlevnaden når oanade höjder. Samtidigt skriver författaren om ett ungdomsgäng. De har i princip samma förlustelser som de i församlingen, vilket skapar en humoristisk parallell.

De två grupperna konfronteras naturligtvis. Det skapar ytterligare komiska förvecklingar. Överhuvudtaget är just humorn bokens styrka. Men det ringa sidantalet gör att inget känns riktigt färdigt när man läst klart.

Betyg: 2 tomteluvor  

Inga kommentarer: