Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 30 januari 2016

Denise Rudberg: När klockan slår fem - Bokomdöme

När klockan slår fem
Av Denise Rudberg
Forum 2015
ISBN 9789137144610, Inbunden, 338 sidor
Siffran fem i titeln antyder att detta är den femte boken om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Författaren använder sig av räkneord i kronologisk ordning i sina boktitlar. Denise Rudbergs genre är Elegant Crime, jag vet inte om det är hon eller någon annan som har hittat på det. Sant är dock att mycket av handlingen i hennes böcker tilldrar sig i Stockholm, i överklassens Östermalm. Fina middagar, champagne, dyra bilar, och exklusiva kläder skymtar förbi.

Men Jidhoff själv är ganska jordnära även om hon rör sig i de fina kretsarna och har tämligen dyra vanor. Författaren är påfallande bra på att beskriva överklassen, med en humoristisk och satirisk blick. Annars är just persongestaltningarna inte hennes starka sida. Man blir väldigt nyfiken på persongalleriets drivkrafter och bevekelsegrunder, men man får inte många svar.

På Östermalm sker under en sommar flera våldtäkter. Gärningsmannen dyker upp i kvinnornas sovrum mitt i natten, klipper av offrets hår och yttrar samma meningar innan han ger sig av. Det visar sig att tjugo år tidigare har ett antal liknande brott skett i Lund. Är det samma gärningsman eller är det en copycat? Denise Rudbergs poliser Torsten Ehn och Augustin Madrid samt chefsåklagaren Alexandra Baranski får mycket att utreda samtidigt som man får följa deras personliga problem. De är alla på ett eller annat sätt på jakt efter kärleken.

Författarens stil är igenkännbar. Det är ungefär samma upplägg i alla hennes kriminalromaner, på både gott och ont. Intrigen här är skickligt konstruerad och beskriven med ett bra driv och en ökande spänning. Svårt att lista ut vem som är gärningsmannen är det också, vilket är sympatiskt. En och annan överraskning dyker upp i utredningen. Bra!

Denise Rudberg har hittat sin nisch och hon utnyttjar den skickligt. Det finns andra som provat på att förlägga sina handlingar i samma miljö, men hon är konsekvent och utnyttjar alla möjligheter till att underhålla.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: