Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 9 januari 2017

Denise Rudberg: På sex meters djup - BokomdömePå sex meters djup

Av Denise Rudberg

Bonnier Audio 2016

Uppläsare: Anna Maria Käll
ISBN 9789174333480, Ljudbok, 8t 23m

(Forum, ISBN 9789137148960, Inbunden, 333 sidor)

Det blev en ljudbok till i anslutnig till min sjukhusvistelse. Men det får bli den sista på ett tag.
Redan i titeln kan man se vilken i ordningen detta är av Denise Rudbergs kriminalromaner om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff. Hon använder en siffra i ordning i varje titel.

Någon, kanske författaren själv, har kallat hennes böcker för ”elegant crime”. Jovisst här finns många eleganta detaljer, man dricker champagne och Marianne bor på Östermalm. Men i själva verket handlar det om människor, sedan kan de bo i våning eller villa. Brott och mord blir ändå detsamma.

En originalopera sätts upp i Stockholm av ett konstnärspar. Efter premiären försvinner de båda spårlöst. Deras döttrar, som för övrigt fått klara sig själva sedan unga tonår, anmäler dem som försvunna. Polisen och media är överens. De kommer snart att dyka upp med någon smart förklaring i marknadsföringssyfte. De har gjort så förut. Men tiden går och polisen börjar misstänka brott.

En äldre kvinna blir mördad. Hon är mor till en känd TV-kvinna som jobbar med något som känns ganska likt Uppdrag Granskning. Polisen får reda på att hon planerar en programserie om extrema högerpartier. Det försvunna konstnärsparet har tänkt ge ut en bok som eventuellt behandlar samma ämne. Polisen misstänker att fallen hänger ihop, oklart varför. Kanske är det så det ska vara i en deckare.

Marianne Jidhoff tillhör en speciell utredningsgrupp tillsammans med poliserna Torsten Ehn och Augustin Madrid. Man får hoppas att det finns andra poliser som jobbar med fallen, eftersom tre känns för lite. Dessutom finns det saker i utredningen som borde ha gjorts, men i alla fall inte genomförts av någon av de tre.

Styrkan i boken ligger m a o inte på kriminalhistorien även om själva grundintrigen är intrikat. Istället är det Mariannes liv som är i fokus, och i viss mån även hennes medarbetares. Där är författaren skickligare på att beskriva deras liv, deras förväntningar och drivkrafter. Det blir mer spännande att fundera på hur det ska gå för Marianne Jidhoff än hur upplösningen på kriminalgåtan ska ske.

Och Marianne får vi ju läsa om i en fortsättning antar jag, kanske är hon då I sjunde himlen!

Betyg: 3 tomteluvor 


 Foto: Christopher Hunt

Inga kommentarer: