Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 7 februari 2018

Margaretha Levin Blekastad: Blodröd höst - BokomdömeBlodröd höst
Av Margaretha Levin Blekastad
Ahlemarkers Förlag, 2017
ISBN 9789163943294, Häftad, 376 sidor

Detta är den andra boken i serien om Uppsalapoliserna Ellinor Sandin och Lars Bergquist. Han är chef och ganska lugn, metodisk och eftertänksam medan Ellinor är impulsiv, tidvis ganska ilsken och har lätt att skaffa sig ovänner. Men hon är samtidigt en polis som inte släpper greppet och har lätt för att intuitivt hamna på rätt spår. På det viset bildar de ett klassiskt deckarpar genom att vara varandras motpoler.

Två ganska framgångsrika män blir med kort mellanrum kidnappade. Det är oklart vad som ligger bakom brotten. En anonym man kommer till Uppsala. Vad vill han? En illegal flykting söker efter sina barn. Hur ska det gå? Det är flera frågetecken och flera parallellhistorier som intresserar läsaren.

Romanen är en ganska traditionell polisroman utan större överraskningar. Även om man har läst ett otal sådana tidigare gör Margaretha Levin Blekastad det bra. Hon har lyckats få ihop en andlöst spännande bok utan alltför för mycket blod även om det emellanåt är våldsamt. Fokus ligger på själva polisarbetet, med diverse parenteser från bl a de kidnappades situation.

Främst är det gestaltningarna av poliserna som imponerar. De är utmärkt levandegjorda utan att man blir skriven på näsan. Även bifigurerna känns välgjorda även om någon kan kännas lite karikerad. Miljöerna är mera bakgrund och får inte ta så mycket plats.

Upplösningen känns lite krystad. Sannolikheten avtar i takt med att historien rullas upp. Kanske är här för många olika brott insprängda i intrigen. Enkelhet är ofta det angenämaste.

Blod och is hette den första romanen i serien. Något i blodväg blir det säkert också i nästa del som jag ser fram emot.

Betyg: 4 tomteluvor Foto: Rolf Adlercreutz

Inga kommentarer: