Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 5 februari 2018

Niklas Wrångberg: Rotlös - BokomdömeRotlös
Av Niklas Wrångberg
Position Förlag, 2017
ISBN 9789198171853, Inbunden, 301 sidor

Det här är uppföljaren till Sinnesslö om Mårten Ulvström och poliserna i Västervik. Ännu en ort som har blivit inmutad på deckarkartan alltså. Trevligt.

Boken rör sig i två tidsplan. Dels 50- och 60 tal då en den unge Ossians uppväxt skildras och dels i nutid där historien börjar med att en fiskare får en mördad kvinna i sitt nät. Ungefär samtidigt försvinner en invandrarpojke från ett asylboende och en kvinnlig fritidsledare blir kidnappad under en utflykt i skogen.

Alla dessa parallellhistorier vävs naturligtvis samman, detta är ju en deckare. Då kan sådana saker vara legitima, även om det just i denna bok har skruvats till ordentligt, kanske till och med för mycket.

Intrigen är snårig, våldsam och i många stunder byggd på tillfälligheter. Det hänger inte alltid helt ihop. Det bästa i boken är skildringen av Ossians unga liv, där väcks mitt intresse och det finns en gedigen värme i berättelsen.

När det kommer till nutid, och då särskilt polisarbetet, blir det mer krystat. Den interna dialogen är naiv och den sporadiska humorn som är insprängd är inte rolig. Poliskollektivet är traditionellt med ett surkart som gör livet jobbigt för de övriga. Det känns numera obligatoriskt.

Boken slutar med en rejäl cliffhanger, ett nytt brott är på gång helt enkelt. Författaren ska fortsätta att avfolka Västervik. Jag hoppas att del tre blir mer koncentrerad och inte så spretig som denna roman.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Lena Dahlberg

Inga kommentarer: