Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 26 mars 2018

Anna Jansson: Kvinnan på bänken - BokomdömeKvinnan på bänken
Av Anna Jansson
Norstedts 2018
ISBN 9789113081656, Inbunden, 306 sidor

Nästa år blir det Maria Wernjubileum. Då utkommer den tjugonde boken om Gotlandspolisen som vi läst så mycket om och sett som TV-serie med Eva Röse i huvudrollen. Imponerande träget och med många fans har Anna Jansson fortsatt att beskriva olika samhällsproblem och placera dem på Gotland. Fast de första böckerna tilldrog sig faktiskt på fastlandet.

Lika imponerande är att den här boken är ett rejält lyft från de senaste. Författaren berättar en tät historia om kärlek, kvinnomisshandel och gamla bortglömda oförrätter. Eller är de kanske inte glömda? Och hon gör det på ett tempofyllt och spännande sätt.

Marias arbetskamrat Jesper Ek har blivit förälskad upp över öronen. Han har tidigare flera barn med olika kvinnor, men den här kärleken överstiger allt vad han tidigare har upplevt. Den verkar också vara besvarad av den rödhåriga Julia. Men allt går inte som de båda har tänkt sig. Hemska saker händer och Jesper befinner sig så småningom inlåst i polisens häkte.

Sakerna gör att poliser av jävsskäl måste kallas in från Stockholm. Naturligtvis finns bland dem en riktig skitstövel. Så är det ju med stockholmare. Maria och de andra Gotlandspoliserna undersöker samtidigt ett försvinnande av en präst som är spårlöst borta. Läsarna blir inte förvånade när fallen löper samman eftersom de vet mer än polisen.

Som vanligt är Anna Janssons karaktärer skickligt mejslade. De välkända figurernas liv tar olika vändningar och de som är nya för denna bok är välgestaltade. Det jag kan sakna lite är den humoristiska touchen som jag vet att författaren behärskar. Att man får lära sig lite om Gotland, både i nutid och historiskt, är som alltid en bonus.

Intrigen är knepigt byggd. Gång efter annan är jag säker på att jag har listat ut vad som sig tilldragit haver. Men Anna Jansson lurar upp mig på läktaren, och inte bara en gång. Bra, jag gillar att bli lurad.

Betyg: 4 tomteluvor 


Foto: Catarina Lundgren Åström
 

Inga kommentarer: