Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 13 mars 2018

Ingrid Elfberg: Lilla dockan - BokomdömeLilla dockan
Av Ingrid Elfberg
Bokfabriken 2017
ISBN 9789176295526, Inbunden, 471 sidor

Det är trevligt att emellanåt få konstatera att författare utvecklas i sitt skrivande. Böckerna blir bättre och bättre. Så är det med Ingrid Elfberg. Utan att uppfinna något nytt hjul blir hennes böcker alltmer välskrivna.
Lilla dockan är en välkomponerad och balanserad bok om ett angeläget ämne. Utnyttjandet av barn och unga på nätet. Författaren är inte först med att peka på problemet i en kriminalroman, och kanske inte heller bäst. Men detta är en ändå en mycket spännande deckare.

En vloggare (video-bloggare) begår självmord genom att kasta sig ut från Gothia Towers. Och hon direktsänder. En av dem som tittar på den hemska händelsen är Jennifer, 14 år, som efter det får kontakt med Emil via en Internetsida. Vem är han? Vad vill han? Är det så klokt att chatta med honom?

Torbjörn Stark leder polisutredningen om det förmodade självmordet. Han är dessutom granne med Jennifer. De delar vårdnaden av en katt. Torbjörn börjar snart misstänka att allt inte står rätt till med sin unga vän.
Mycket av kontakterna med de unga sker i Internets dunklaste vrår, Darknet. Det är mestadels flickor som drabbas. De får under hot fotografera sig själva i grovt utsatta positioner. Allt eskalerar och när ingen annan utväg återstå mer än självmord…

Ingrid Elfberg lyckas med att förmedla vidrigheterna och samtidigt skapa spänning. En svår konst. Vissa händelser i intrigen kan kännas väl slumpartade men fungerar ändå pga. drivet att få veta hur det kommer att gå. Boken är kanske 100 sidor för lång, berättelsen kunde ha förtätats. Vem som är gärningsmannen blir man tidigt på det klara med, Jag hoppas att det är författarens avsikt.

Ett ämne som inte får tigas bort berättat på ett fängslande och dramatiskt vis. Bra Ingrid!

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Bengt Alm

Inga kommentarer: