Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 24 september 2018

Mari Jungstedt: Ett mörker mitt ibland oss - BokomdömeEtt mörker mitt ibland oss
Av Mari Jungstedt
Albert Bonniers Förlag 2018
ISBN 9789100139032, Inbunden, 313 sidor

Det är dags för den fjortonde deckaren om Visbypolisen Anders Knutas. Mari Jungstedt debuterade 2003 och har punktligt utkommit med en Gotlandsbok om året, inkluderande två böcker som utspelar sig på Kanarieöarna.

Boken börjar bra och fyndigt. Ingen hund som letar upp ett lik. Istället är det en segelbåt som tävlar i Gotland Runt som får mastbrott. När de söker nödhamn i dåligt väder finner de en mördad man i strandkanten. Originellt, men lite senare i boken är det trots allt en hund som letar upp ett annat fynd.

Ytterligare ett mord sker med samma modus operandi. De två offren verkar till en början inte ha något gemensamt. Så småningom visar det sig att det finns kopplingar. Båda har agerat starkt mot främlingsfientliga krafter.

Läsaren får som vanligt sin dos av spänning utspätt med sedvanliga relationsproblem hos Knutas och hans poliskollegor. Den matglade Stockholmspolisen dyker upp som vanligt för att förstärka utredningen. Journalisten Johan Berg blir alltid inblandad och hamnar i farliga situationer.

Mycket känns igen…och det i sig kan vara ett problem. För även om Knutas fans får sitt lystmäte tillfredsställt, så insmyger sig en känsla av slentrian, förmodligen omedvetet från författaren sida. Knutas börjar närma sig pension, kanske är det ett incitament för att skriva om andra karaktärer. Gärna i deckargenren. Författaren kan sitt hantverk.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Thron Ullberg
 

Inga kommentarer: