Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 23 september 2018

Stefan Ahnhem: Motiv X - BokomdömeMotiv X
Av Stefan Ahnhem
Forum 2018
ISBN 9789137151595, Inbunden, 500 sidor

Det här är den fjärde boken i författarens actionspäckade serie om Fabian Risk och Helsingborgspolisen. För de som har följt och gillat Stefan Arnhem är detta läsgodis.

Händelserikt är bara förnamnet. Författaren använder sig av en handfull parallella historier, alla lika intressanta och spännande. Full fart framåt på bred front. Man kan ana Stefan Ahnhems bakgrund som manusförfattare till flera kända kriminalserier.

Fabian Risk vakar vid sin dotters sida. Hon ligger i koma på grund av en skottskada. Fabians son verkar ha hamnat i dåligt sällskap. Själv har han och hans fru äktenskapsproblem. Kort sagt, privat fungerar ingenting som han önskar.

En kvinna blir mördad med ricin. Ett mord sker i en centrifug. Flera obegripliga mord sker utan synbara samband. Helsingborgspolisens resurser prövas till bristningsgränsen. Har de återigen drabbats av en eller flera seriemördare? Som det brukar vara i Ahnhems böcker. Det blir dags att kalla in Fabian Risk, trots hans besvärliga hemsituation.

Det går att förstå att boken blir så omfångsrik, med så många olika berättelser som ska följas upp. Personligen hade jag inte protesterat om författaren hade hejdat någon eller några av sidointrigerna.

Även upplösningen, eller upplösningarna kanske man ska säga, blir lite lidande av de många historierna. Det blir något summariskt och snabbt, och något lämnas öppet som cliffhanger till nästa bok.

Det förtar inte att Stefan Ahnhem är en rasande skicklig berättare av spännande intriger med många olika svängar och moment som gör det svårt att lägga ner läsandet. Det gjorde jag inte heller, jag läste i ett sträck och kände mig också tvungen att bläddra lite under mina måltider.

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: