Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 9 oktober 2018

Sofie Sarenbrant: Syndabocken - BokomdömeSyndabocken
Av Sofie Sarenbrant
Bookmark 2018
ISBN 9789188545572, Inbunden, 377 sidor

Författaren har skrivit nio deckare och det här är den sjätte i den populära Emma Sköldserien. De många följarna av den får sitt lystmäte i boken. Det handlar mycket om hennes och hennes närståendes relationer. Lite för mycket för min personliga smak. Kriminalhistorien är något sidoordnad.

Arenan är nu Bromma utanför Stockholm. En inbrottsvåg går igenom villaförorten. Efter ett inbrott hittas husets tonårige son mördad. Har han ertappat tjuven och blivit nerslagen, eller ligger något annat bakom?

Familjen som bor där har en städerska som blir misstänkt för mordet, i alla fall av många grannar. Eftersom hon inte är svensk sprids många rasistiska kommentarer på den lokala facebookgruppen Brommavännerna. Där sprids fördomar om invandrare, och framförallt gästarbetare. Men villaägarna fortsätter att anlita dem för byggarbeten.

Polisen Emma går som vanligt mot strömmen. Hon har sina egna idéer, vilket vanligen utsätter henne för stora faror. Hon är lite av ett enmansband, en polis som antagligen inte hade överlevt i verkligheten.

Men det här är underhållning, och Emma Sköld är underhållande. I alla fall när hon ägnar sig åt polisarbete. Sofi Sarenbrant skriver om henne med lättläst, lite naivt språk som fungerar i denna typ av berättelser.

Även om detta inte är författarens bästa bok är jag absolut säker på att hennes fans lägger ifrån sig boken med en nöjd min.

Betyg: 3 tomteluvor Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: