söndag 11 augusti 2019

Annika Sjögren: När himlen håller andan - Bokomdöme


När himlen håller andan
av Annika Sjögren
Ordfront, 2019
9789177750710, Inbunden, 260 sidor

Annika Sjögren har alltid tillhört mina favoritförfattare. Hon levererar alltid intressanta historier på ett seriöst sätt. Hennes intriger är oftast karaktärsbundna med starka personteckningar.

Så är det nu också. Läsaren får följa ett antal människor var för sig, men naturligtvis korsas deras vägar så småningom. Som det ofta är i kriminalromaner, och inte alltid så sannolikt.

Vanja har förlorat sin dotter och har nu psykiska problem. Hon får jobb på en förskola och träffar där Selina som påminner henne om sin dotter. Selinas familj verkar vanvårda henne och Vanja börjar smida planer.

Ella är 83 år. En fin dam som bär på mörka hemligheter. Hon har börjat prata högt. Avslöjar hon sina hemligheter eller borde hon berätta dem ändå för sina närmaste? När hon träffar en man blir det än mer komplicerat.

Hennes sonson Philip är förmögen och insnöad på antikviteter. Han vill gärna leva i det förgångna och inreder sin lägenhet därefter. Han blir huvudlöst förälskad i en kvinna bara av att se en bild på henne i en gammaldags klänning. Det kanske inte är den allra bästa förutsättningen för ett förhållande.

Genom hela boken lurar en lågmäld spänning som författaren skickligt eskalerar. Det är bl. a mordet på Ellas man många år bakåt i tiden som kanske kan få sin lösning. Grovt våld är inget Annika Sjögren använder sig av. Det tackar man för. Inte heller skriver hon tegelstenar. Tvärtom, här är det ett behändigt antal sidor.

Som sagt, det är karaktärerna som bär boken. De är skickligt gestaltade och känns i allra högsta grad riktiga och levande. Sådana du skulle kunna möta när som helst på gatan. Kriminalhistorien är i inte märkvärdig och kanske har slumpen alltför mycket att bidra till historien.

Tacksam är jag dock för att återigen få läsa en Annika Sjögrenroman. Förhoppningsvis kan böckerna komma lite tätare framöver.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Frida Sjögren

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3