söndag 11 augusti 2019

Camilla Sten: Staden - Bokomdöme


Staden
av Camilla Sten
Norstedts, 2019
9789113087061, Inbunden, 413 sidor

Camilla Sten har åstadkommit en thrillerliknande roman med tydliga skräck- och rysarinslag. Boken igenom hålls läsaren på sträckbänken och upplösningen är verkligen efterlängtad.

Ett ungt filmteam på fem personer åker för att rekognoscera inför en kommande dokumentärfilm, till Silvertjärn. Sextio år tidigare har hela befolkningen där på knappt tusen personer försvunnit spårlöst. Ingen har bott där sedan dess och Silvertjärn har förvandlats till en spökstad.

Sällskapets vistelse i staden blir strapatsrik. Instabila byggnader, mystiska skepnader och dödsfall följer i deras spår. Det verkar som om allt som kan gå fel också gör det.

Alice är gruppens chef. Hon har vuxit upp med sin mormors berättelser om Silvertjärn och har därför kanske lite mer intresse än de andra att utforska samhället.

Det verkar som on någon försöker få bort dem därifrån. Är de inte ensamma där, eller är det någon i gruppen som spökar?

Camilla Sten skriver med lätt hand. Hennes intriger är intrikata och lätta att följa utan att vara naiva. Hon målar upp spökstaden så att den känns rejält läskig och karaktärerna matchar på bästa sätt både miljö och händelser.

Camilla Sten stärker sin ställning som mörkrets berättare. Redan hennes fösta bok, dystopin En annan gryning, uppvisade en svärta som också återfinns här. En svärta som är plågsamt angenäm att läsa om.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Kajsa Göransson

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...