tisdag 15 oktober 2019

Lina Arvidsson: Ett hem att dö för - Bokomdöme


Ett hem att dö för
Av Lina Arvidsson
Lind & Co 2019
ISBN 9789178614769, Inbunden, 331 sidor

Författaren deckardebuterar med en psykologisk thriller som bitvis gränsar till skräck. Det är en intressant debut med en sällsynt originell intrig.

Unga Hanna har ingen utbildning och ingen fast bostad. Hon flyttar runt utan att finna något permanent. Nu har hon hittat ett litet utrymme i ett kollektivboende. Där frodas konflikterna, trots att de bara är fyra hyresgäster. Det är skitigt, högljutt och bråkigt. Till råga på allt har hon bara ett draperi som dörr.

Hanna har inte heller något fast jobb. Hon hoppar in som hemvårdare och får besöka äldre brukare med många tunga lyft som följd.

En av de äldre förmedlar ett jobb som blomvattnare och postintagare till ett bortrest nyinflyttat par i en lyxig villa. Där börjar underligheterna som till att börja med gränsar till spökerier. Det finns någon annan person i huset! Simone! Som känner husägarna. Eller?

Med små medel lirkar Lina Arvidsson historien framåt. Det är oavbrutet spännande, eftersom mycket lite avslöjas direkt. Sakta kryper sanningen fram, även om man börjar ana tidigt.

De detaljerade skildringarna om att leta bostad och att bo i andra hand är både informativa och uppskakande. Likaså är beskrivningen av det slitsamma och otacksamma hemvårdsarbetet det. Författaren har lagt stor tonvikt på just det. Samhällsbeskrivande parallellhistorier. Smart!

Emellanåt tappar boken lite tempo och trovärdighet, men i det stora hela är det en lovande genredebut. Ett minus också för omslaget som illustrerar en villa av helt annat slag än den som beskrivs i boken.


Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Eva Lindblad

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3